Voordelen eigen bedrijf

Wat zijn de voordelen van een eigen bedrijf? Je kunt aankopen excl. btw kopen, zakelijk telefoneren en zakelijk een auto aanschaffen.

De btw aftrekken van aankopen

Een van de grootste voordelen van het hebben van een eigen bedrijf is dat je de btw van aankopen kunt aftrekken. In dat geval betaal je uiteindelijk alleen het bedrag van de aankoop exclusief btw. Bij de aankoop zelf betaal je wel de btw, maar bij de btw-aangifte kan je de btw weer terugvragen. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het terugvragen van de btw.

Voorwaarden aftrekken btw

Je kunt de btw aftrekken van aankopen die je doet voor je bedrijf. Je gebruikt de aankopen zakelijk of voor het maken van omzet die belast is met btw. Wil je dus iets zakelijk aanschaffen, maar ga je het vervolgens alleen privé gebruiken, dan is dat niet toegestaan. Wel kan je mogelijk aankopen zowel zakelijk als privé gebruiken. Of je dan ook de btw kunt aftrekken is afhankelijk van of je de aankoop tot je privévermogen of je zakelijke vermogen rekent.

  • Reken je de aankoop tot je privévermogen, dan kan je geen btw aftrekken
  • Reken je de aankoop deels tot je privévermogen en deels tot je zakelijke vermogen, dan kan je de btw aftrekken voor het zakelijke deel
  • Reken je de aankoop geheel tot je zakelijke vermogen, dan gelden er ingewikkelde regels. Heb je een roerende zaak aangeschaft dan kan je de btw aftrekken. Op de laatste aangifte van het jaar geef je vervolgens de omzetbelasting van het privégebruik aan. Bij onroerende zaken kan je alleen de btw aftrekken over het zakelijke deel. Neemt het gebruik van het onroerende goed toe of af in maximaal 9 jaar na de aankoop van het goed, dan moet je btw terugbetalen of heb je recht op aanvullende aftrek. De belastingdienst beoordeelt dit per jaar.

Zakelijke telefonie

Indien je voor je eigen bedrijf moet telefoneren, dan kan je vaak voordelig een zakelijk telefoonabonnement afsluiten voor je vaste telefonie, maar ook voor je mobiele telefonie. Je zal meestal goedkoper uit zijn op deze manier en je kunt de btw aftrekken.

Auto van de zaak rijden

Als je een eigen bedrijf hebt kan je ook je auto zakelijk aanschaffen. Let er wel op dat je dan een kilometeradministratie moet bijhouden voor het privégebruik van je zakelijke auto. Doe je dat niet, dan wordt de btw die je moet betalen vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs (de nieuwprijs) van de auto inclusief btw en BPM. Houd je wel een kilometeradministratie bij, dan kan je zelf berekenen hoeveel % van het gebruik voor privé was. Dit valt mogelijk lager uit.

Zakelijke energie

Je kunt ook zakelijke energie afnemen als je een eigen bedrijf hebt. Dit kan vele euro’s schelen per jaar. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.

Copyright © 2010 - 2018 Starteigenbedrijf.net - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact